Paul Cézanne (1839 - 1906)

Cézanne was een Franse kunstschilder die behoorde tot het postimpressionisme. Zijn werk vormt de overgang tussen het impressionisme en het kubisme. Hij exposeerde met schilders als Monet en Manet op de Salon des Refusés in 1863 en deed in 1874 mee met de eerste expositie van de impressionisten in Parijs.

In het werk van Cézanne spelen licht en kleur een grote rol. Door het kleurgebruik loopt zijn werk al vooruit op het expressionisme. Zo gebruikt hij warme en koude kleuren naast elkaar. Zijn hoekige vormentaal wordt soms al tot het kubisme gerekend. In latere jaren legde Cézanne zich toe op het schilderen van stillevens. Deze lijken realistisch, maar bevatten effecten om het werk krachtiger te maken. De tafels met fruit zijn vaak naar voren gekanteld, of lijkt vaak doorbroken door een verticaal element zoals een fles.

Paul Cézanne wordt gezien als de grondlegger van de moderne kunst. De vormentaal van Cézanne inspireerde het kubisme van Picasso en Braque. Zijn innovatieve kleurencombinaties hadden invloed op Matisse en Les Fauves.