Henri Marie Raymond graaf de Toulouse-Lautrec-Monfa (1864 - 1901)

Henri de Toulouse-Lautrec was een Franse kunstschilder, graficus en lithograaf. Hij staat bekend om zijn schilderijen en affiches van het Parijse nachtleven. De vroege schilderstijl van Toulouse-Lautrec is beïnvloed door Pissarro en Degas. Later werkte hij een vrijere techniek uit met vloeiende, grafisch omlijnde eenvormige kleurvlakken. Toulouse-Lautrec gebruikte ook stippen, korte lijnen en zigzag strepen om verschillende oppervlaktestructuren te creeëren. Hij experimenteerde met technieken als terpentijnschilderen, niet geprimeerd doek en ondergronden zoals bruin karton.

De schilderstijl van Toulouse-Lautrec is een voorloper van het expressionisme en de Art Nouveau. Met zijn verticale, dunne verfstrookjes tekent hij als het ware zijn figuren. Met een minimum aan lijnen bereikt hij een maximaal dramatisch effect. Kleur- en lichtgebruik en compositie vertonen een trefzekerheid die we ook bij het expressionistische werk van Ernst Ludwig Kirchner, Edvard Munch en Léon Spilliaert zullen terugvinden.

In de affiches die hij in 1890 begon te maken, waren visuele eenvoud en directe impact noodzakelijk. Zijn experimenten met kleurenlithografie maakten dit medium één van de belangrijkste kunstvormen van de 19de eeuw.