Abstracte kunst (1908 - heden)

Abstracte kunst is de overkoepelende term voor de moderne kunst waarin geen objecten worden weergegeven. Het losmaken van kleur om de zintuiglijk waarneembare realiteit weer te geven vond zijn oorsprong in het impressionisme, het fauvisme en het expressionisme. De allereerste abstracte creaties waren van Paul Cézanne die al in 1904 landschappen schilderde op abstraherende manier. In 1908 brachten Constantin Brancusi en Piet Mondriaan hun kunst tot een uiterst eenvoudige vorm terug. Toch worden de werken van Picabia en Kandinsky beschouwd als de eerste echte abstracte schilderijen.

We kunnen twee grote stromingen onderscheiden binnen de abstracte kunst: de geometrische abstracte kunst met het suprematisme en het constructivisme en het abstract expressionisme met het Kubisme, CoBrA, neoplasticisme en orphisme.

Bekende abstracte kunstenaars zijn Robert Delaunay, Francis Picabia, František Kupka, Victor Vasarely, Vladimir Tatlin, Aleksandr Rodtsjenko, Kasimir Malevitch, El Lissitszky, Piet Mondriaan, Theo van DoesburgWillem de Kooning, Karel Appel, Corneille, Constant Nieuwenhuys, Paul Klee, Pablo Picasso, Joan Miró, Jackson Pollock, Mark Rothko, Robert Motherwell, Alberto Magnelli, Georges Vantongerloo, Constantin Brancusi, Jean Arp, Naum Gabo en Antoine Pevsner.