Prerafaelisme (1848 - 1860)

De pre raphaelite brotherhood was een groep Engelse kunstenaars die in 1848 werd gesticht door William Holman Hunt en bestond uit John Everett Millais, Dante Gabriel Rossetti, William Michael Rossetti, James Collinson, Frederic George Stephens en Thomas Woolner

Deze zeven kunstenaars reageerden tegen het toenmalige kunstonderwijs en verwierpen de kunst sinds Rafael en Michelangelo was gemaakt. Hun groepsnaam verwijst naar de kunst pre-rafael. De prerafaelisten wilden terugkeren naar de gedetailleerde schilderstijl, intense kleuren en complexe composities van de vroeg-renaissance en de Vlaamse Primitieven. Kenmerkend waren hun toewijding aan de natuur en fascinatie voor de middeleeuwen. In hun pogingen de schitterende kleurenpracht van de vroeg-renaissance kunstenaars te evenaren ontwikkelden ze een bijzondere glaceertechniek. 

Na 1850 werden de twee stromingen binnen de groep duidelijk zichtbaar. Er was enerzijds de groep rond Hunt en Millais die gingen werken in een meer realistische stijl ten koste van het middeleeuwse aspect. De groep rond Rossetti bleef de middeleeuwse ambachten en technieken trouw en zou later aan de basis liggen van de Arts and Craftsbeweging.

De prerafaelieten hebben het werk van vele Britse artiesten beïnvloed.