Vitruvius (ca. 85 - 20 v.Chr.)

Marcus Vitruvius Poll(i)o was een Romeinse militair, architect en ingenieur. Hij is vooral bekend als auteur van De architectura, een standaardwerk over de bouwkunst. Dit werk is een samenvatting van gangbare ideeën in de bouwkunde. Het is één van de weinige bewaarde boeken over klassieke bouwkunde, en de invloed ervan op de Europese bouwkunst is enorm: De Architectura is onze voornaamste bron voor de Romeinse techniek. Het werk is opgebouwd uit 10 titelloze delen die volgende onderwerpen behandelen: Architectuurtheorie en stadsaanleg, Bouwmaterialen, De Ionische tempel, De Korinthische en Dorische tempel, Openbare gebouwen, Particuliere gebouwen, Wand- en vloerdecoraties, Watervoorzieningen, Uurwerken en Machinebouw.

Voor Vitruvius gold het menselijke lichaam voorbeeld voor proportie en symmetrie en harmonie waren erg belangrijk. De schoonheid van een gebouw moet volgens hem terug te vinden zijn in haar functionaliteit.

In de renaissance werden de principes van Vitruvius vereerd, onder andere Alberti, Palladio en Vignola baseerden zich op zijn werk.